Chokladbollar

Chokladbollar

Chokladbollar: En Ljuvlig Svensk Delikatess

Chokladbollar, även kända som Chokladkokosbollar, är en populär svensk delikatess som älskas av chokladälskare över hela landet. Dessa små runda godbitar är enkla att göra och ger en perfekt kombination av choklad och kokos. Med sin smälta-i-munnen-konsistens kommer chokladbollar att bli en favorit på ditt fika eller som en trevlig efterrätt. Här är ett steg-för-steg recept för att föra den här läckra delikatessen till ditt eget kök.

Ingredienser

 • 200 g smör, rumstemperatur
 • 3 dl socker
 • 1 dl kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 6 dl havregryn
 • 1 dl kallt starkt kaffe
 • Kokosflingor för att rulla chokladbollarna i

Generell information

 • Svårighetsgrad: Lätt
 • Förberedelsetid: 20 minuter
 • Tillagningstid: Ingen tillagning krävs
 • Antal portioner: Cirka 30 chokladbollar

Instruktioner

Steg 1: Blanda ingredienserna

Börja med att blanda ihop smöret och sockret i en stor skål tills det blir en jämn massa. Lägg sedan i kakao, vaniljsocker och havregryn. Blanda väl så att alla ingredienser är helt integrerade i smeten. Avsluta genom att hälla i det kalla starka kaffet och blanda tills smeten är jämn och smidig.

Pro tip: Om smeten är för klibbig kan du sätta den i kylskåpet i cirka 20 minuter för att göra den lättare att hantera.

Steg 2: Forma chokladbollarna

Nu är det dags att forma den klassiska rundade formen på chokladbollarna. Ta en liten mängd av smeten och rulla den mellan dina händer för att skapa små bollar. En bra storlek är cirka 2-3 cm i diameter. Placera de formade bollarna på ett fat eller en bricka täckt med bakplåtspapper.

Steg 3: Rulla i kokos

Chokladbollar är inte färdiga utan sin klassiska kokosbeläggning. Häll kokosflingor i en liten skål. Ta en av de formade chokladbollarna och rulla den försiktigt i kokosflingorna tills den är helt täckt. Upprepa processen med resten av chokladbollarna tills alla är täckta med kokos.

Steg 4: Kylning

Ställ in fatet med chokladbollar i kylskåpet i cirka 30 minuter för att ge dem tid att stelna. Denna kylningsprocess gör att smeten sätter sig och chokladbollarna blir mer kompakta och enklare att äta.

Steg 5: Servera och njut

Nu är det dags att njuta av dina hemlagade chokladbollar! Ta ut dem från kylskåpet och placera dem vackert på ett fat eller en bricka. Servera dem för ditt fika eller efterrätt och se dina gäster njuta av denna svenska favorit. Förvara eventuella överblivna chokladbollar i en lufttät burk i kylskåpet.

Steg 6: Variationer

Chokladbollar kan också anpassas efter dina personliga smakpreferenser. Här är några variationer du kan prova:

 • Lägg till hackade nötter som mandlar, hasselnötter eller valnötter i smeten för extra crunch.
 • Byt ut kaffet med apelsinjuice för en frisk smak.
 • Lägg till russin eller torkade tranbär för en söt och syrlig touch.

Steg 7: Tips och tricks

Här är några användbara tips och tricks för att få perfekta chokladbollar varje gång:

 • För att undvika att smeten fastnar på händerna när du rullar bollarna kan du fukta händerna med lite vatten innan du börjar.
 • För att få extra smak i chokladbollarna kan du använda espresso istället för kaffe.
 • Se till att smöret är rumsvarmt, inte smält, för bästa resultat.
 • Smeten kan förvaras i kylen i upp till en vecka om du vill baka chokladbollar vid ett senare tillfälle.

Nu är du redo att imponera med dina egna hemlagade chokladbollar! Följ detta enkla steg-för-steg recept och dela din kärlek till denna svenska delikatess med familj och vänner.

Chokladbollar

Viktiga saker att tänka på när du gör Chokladbollar

Chokladbollar är en klassisk svensk godbit och en favorit bland både unga och gamla. Denna enkla och läckra chokladbollssmet har varit en del av svenska traditioner i generationer. Men för att skapa de mest fantastiska chokladbollarna finns det några viktiga saker att tänka på. Här är några tips för att göra dina chokladbollar perfekta varje gång.

1. Använd högkvalitativ kakao: Kakao är en av grundstenarna i chokladbollen, så det är viktigt att välja en högkvalitativ kakao av god kvalitet. Detta kommer att ge en intensiv och rik chokladsmak till dina bollar. Undvik att använda sötad eller instantkakao, eftersom dessa kan påverka konsistensen och smaken på dina chokladbollar.

2. Smör i rumstemperatur: För att få en krämig och smidig konsistens på dina chokladbollar är det viktigt att använda smör i rumstemperatur. Detta gör det enklare att blanda ingredienserna jämnt och skapa en perfekt smet. Se till att ta ut smöret från kylskåpet i förväg och låt det mjukna i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan du börjar.

3. Rulla bollarna i kokos eller pärlsocker: Den klassiska finishen på chokladbollar är att rulla dem i kokos eller pärlsocker. Detta ger en vacker textur och en extra touch av sötma. När du rullar bollarna, se till att täcka dem ordentligt för att få den perfekta balansen mellan choklad och kokos eller socker.

4. Kyla smeten innan du rullar bollarna: Ett viktigt steg för att få chokladbollarna att hålla formen är att kyla smeten innan du rullar bollarna. Placera smeten i kylen i cirka 30 minuter för att den ska bli lättare att forma och hantera. Detta kommer också att hjälpa till att förhindra att smeten smälter när du rullar bollarna.

Chokladbollar 2 Chokladbollar 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *