Saffranskladdkaka

Jag älskar Saffranskladdkaka. Det är något så speciellt med den kryddiga smaken och den kladdiga konsistensen. Varje gång jag tar en tugga känns det som om jag förs in i en smakrik sagovärld. Jag minns första gången jag provade Saffranskladdkaka och hur jag genast föll för dess unika smak. Det är en efterrätt som verkligen får mig att längta till julen och sprider en känsla av värme och glädje.”

Saffranskladdkaka har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Den anses vara en traditionell svensk efterrätt som ofta serveras under julen. Kakan är känd för sin vackra guldgula färg och den härliga smaken av saffran. Enligt statistik äter majoriteten av svenskarna Saffranskladdkaka minst en gång under julperioden. Det är en favorit bland både barn och vuxna, och det finns även varianter som är anpassade för olika kostrestriktioner, vilket gör den till en mångsidig och tillgänglig efterrätt för alla. Saffranskladdkaka är en perfekt lösning för att sätta guldkant på julbordet och sprida lite extra glädje i tillvaron.”

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka: En Gudomlig Svensk Delikatess

Saffranskladdkaka är en svensk klassiker som är älskad av många. Med sin lena och rika smak av saffran är denna kaka perfekt för alla tillfällen. Denna enkla men utsökta kaka är en favorit för många svenskar, och det är inte svårt att förstå varför. Vill du imponera på dina gäster med en härlig efterrätt? Prova att baka en saffranskladdkaka, och du kommer inte att bli besviken!

Ingredienser

 • 200 g smör
 • 2 dl socker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 paket saffran (à 0,5 g)
 • 2 dl vetemjöl
 • 2 ägg

Allmän information

 • Svårighetsgrad: Lätt
 • Förberedelse: 15 minuter
 • Tillagningstid: 30 minuter
 • Portioner: 8

Instruktioner

Steg 1: Förberedelse

Sätt ugnen på 175°C och smörj en rund bakform med smör eller använd bakplåtspapper för att täcka botten. Smöra även kanterna för att undvika att kakan fastnar.

Steg 2: Smält smöret

I en kastrull, smält smöret på låg värme tills det blir helt flytande. Ta sedan bort kastrullen från värmen och låt smöret svalna något.

Steg 3: Blanda ingredienserna

I en stor bunke, blanda sockret, vaniljsockret, saffran och vetemjöl. Rör om ordentligt så att allt blir väl blandat. Tillsätt sedan det smälta smöret och äggen, och blanda väl tills smeten blir jämn.

200 g smör 2 dl socker 2 tsk vaniljsocker 2 paket saffran (à 0,5 g) 2 dl vetemjöl 2 ägg

Steg 4: Häll smeten i formen

Häll försiktigt smeten i den förberedda bakformen. Se till att smeten fördelas jämnt över hela formen.

Steg 5: Grädda kakan

Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten när den är klar, så var noga med att inte övergrädda den. Tiden kan variera beroende på ugn, så håll koll på kakan under gräddningen.

Steg 6: Låt kakan svalna

Efter att kakan är klar, ta ut den från ugnen och låt den svalna i bakformen i cirka 15 minuter. Det är normalt att kakan sjunker ihop lite när den kallnar.

Steg 7: Servera och njut!

När kakan har svalnat tillräckligt, kan du ta ut den från formen och servera den på ett vackert fat. Servera saffranskladdkakan som den är eller tillsammans med vispad grädde eller vaniljsås för en extra festlig touch.

 • Ugnstemperatur: 175°C
 • Bakform: Rund
 • Tips: För extra smak kan du tillsätta hackade mandlar eller russin i smeten innan du häller den i formen.

Sammanfattning

Saffranskladdkaka är en underbar svensk delikatess som är enkel att baka och svår att motstå. Med sin lena textur och ljuvliga smak av saffran är den perfekt för alla tillfällen. Följ dessa enkla instruktioner för att skapa din egen saffranskladdkaka och imponera på dina gäster. Kom ihåg att smaken blir ännu bättre om du låter kakan vila över natten. Servera den tillsammans med vispad grädde eller vaniljsås för att göra den ännu mer festlig. Var inte rädd för att experimentera och lägga till egna twistar, som hackade nötter eller bär. Ha roligt och njut av denna svenska klassiker!

Saffranskladdkaka

Viktiga saker att tänka på när du gör saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka är en klassisk svensk efterrätt som är perfekt för jul- eller vinterfiranden. Dess saftiga och kladdiga konsistens tillsammans med den distinkta smaken av saffran gör den till en favorit hos många. Om du vill experimentera med denna läckra kaka i ditt eget kök, finns det några viktiga saker att tänka på för att uppnå det bästa resultatet. Här är några tips och tricks för att lyckas med din saffranskladdkaka.

Använd högkvalitativt saffran

För att få en autentisk och intensiv smak i din saffranskladdkaka är det viktigt att använda högkvalitativt saffran av god kvalitet. Ofta kan billigare saffran vara blandat med andra ingredienser och kompromissa med smaken. Se till att köpa saffran från en pålitlig källa för att säkerställa att du får den bästa smaken och färgen i din kaka.

Smörj och mjöla formen ordentligt

För att undvika att kakan fastnar i formen är det viktigt att smörja och mjöla formen ordentligt innan du häller i smeten. Börja med att smörja formen med smör eller olja. Se till att täcka alla kanter och hörn för att undvika att kakan fastnar. Strö sedan lite mjöl över smör- eller oljebeläggningen och skaka formen lätt för att fördela mjölet jämnt.

Undvik att överbaka kakan

Saffranskladdkaka är en kladdig kaka och kommer inte vara helt torr när den är färdig. Därför är det viktigt att undvika att överbaka den. Se till att hålla koll på kakan medan den är i ugnen och ta ut den när kanterna är fasta men mitten fortfarande är kladdig. Kakan kommer fortsätta att stelna när den svalnar. Överbakning kan leda till en torr och mindre smakrik kaka.

Vanliga Frågor

Saffranskladdkaka är en populär svensk bakelse som är perfekt för alla saffranälskare. Här är några vanliga frågor och svar om saffranskladdkaka:

1. Hur gör jag saffranskladdkaka?

För att göra saffranskladdkaka behöver du följande ingredienser:

 • 200 gram smör
 • 2 dl socker
 • 2 ägg
 • 1 gram saffran
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 krm salt

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Blanda socker, ägg och saffran i en bunke.

3. Tillsätt smöret och blanda runt.

4. Rör sedan i vetemjöl och salt.

5. Häll smeten i en smord form och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 15-20 minuter.

2. Hur kan jag göra saffranskladdkakan glutenfri?

För att göra saffranskladdkakan glutenfri kan du använda glutenfritt mjöl istället för vetemjöl.

3. Kan jag använda saffranspulver istället för saffranstrådar?

Ja, du kan använda saffranspulver istället för saffranstrådar. Använd då 1 tesked saffranspulver istället för 1 gram saffran.

4. Hur länge håller saffranskladdkakan sig färsk?

Saffranskladdkakan håller sig färsk i ungefär 2-3 dagar om den förvaras i en lufttät behållare i kylskåp.

5. Vad kan jag servera med saffranskladdkakan?

Saffranskladdkakan kan serveras med vispad grädde, vaniljsås eller någon smaksatt glass för att få en extra god smakupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *