Recept på kladdkakor och chokladbakverk

Kladdkaka

Kladdkaka är en klassisk svensk efterrätt som är älskad av många. Den är enkel att göra och kräver få ingredienser. Här är ett grundrecept på kladdkaka som du kan prova på:

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 4 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  3. Blanda ihop socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Tillsätt äggen och det smälta smöret i bunken och rör om till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten när den är klar.
  7. Låt kakan svalna i formen innan du skär den i bitar och serverar.

Chokladbollar

Chokladbollar är en annan populär svensk favorit. De är enkla att göra och passar perfekt som fika eller efterrätt. Här är ett recept på klassiska chokladbollar:

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe
  • pärlsocker eller kokosflingor att rulla i

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  2. Blanda ihop socker, havregryn, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  3. Tillsätt det smälta smöret och kaffet i bunken och rör om till en jämn smet.
  4. Forma smeten till bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokosflingor.
  5. Låt chokladbollarna stå i kylen i minst en timme innan servering.

Avslutande tankar

Kladdkakor och chokladbakverk är enkla och läckra sätt att njuta av choklad. Prova gärna dessa recept och bjud dina nära och kära på något sött och gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *