Kladdkakor – en svensk favorit
Kladdkaka är en älskad klassiker i Sverige och det finns många olika sätt att variera och göra den ännu mer läcker. Här kommer ett grundrecept på kladdkaka som du kan testa, samt några andra chokladbakverk som du kan njuta av.
Grundrecept på kladdkaka
För att göra en kladdkaka behöver du följande ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 4 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- En nypa salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Blanda ihop socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål.
- Tillsätt äggen och det smälta smöret i skålen och blanda väl.
- Häll smeten i en smord och bröad form.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten när du tar ut den.
- Låt kladdkakan svalna helt innan du serverar den.
Chokladmuffins med frosting
Om du vill testa något annat än kladdkaka kan du prova att göra chokladmuffins med frosting. Här är ett enkelt recept:
För att göra chokladmuffins behöver du följande ingredienser:
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk kakao
- 1 dl mjölk
- 100 g mörk choklad, hackad
För frosting behöver du:
- 200 g cream cheese
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Vispa socker och ägg pösigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en annan skål.
- Tillsätt mjölblandningen, smör och mjölk i äggsmeten och blanda väl.
- Rör ner den hackade chokladen i smeten.
- Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.
- För frosting, vispa cream cheese, florsocker och vaniljsocker i en skål tills det blir en jämn smet.
- Låt muffinsen svalna helt innan du toppar dem med frosting.
Chokladbollar
En annan klassiker är chokladbollar. Här är ett enkelt recept:
För att göra chokladbollar behöver du följande ingredienser:
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl havregryn
- 2 msk kallt kaffe
- Pärlsocker eller kokosflingor att rulla bollarna i
Gör så här:
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Blanda socker, kakao, vaniljsocker och havregryn i en skål.
- Tillsätt smöret och kaffet i skålen och blanda väl.
- Rulla smeten till bollar och rulla dem sedan i pärlsocker eller kokosflingor.
- Låt chokladbollarna stå i kylskåpet i minst en timme innan du serverar dem.
Det var några olika recept på kladdkakor och chokladbakverk som du kan testa. Variera gärna recepten och experimentera med olika smaksättningar och dekorationer för att skapa dina egna favoriter. Njut av de ljuvliga smakerna av choklad!