Recept på kladdkakor och chokladbakverk

Kladdkaka

Kladdkaka är en klassisk svensk chokladkaka som är enkel att göra och otroligt god att äta. Här är ett enkelt recept på kladdkaka:

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 4 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna något.
  3. Blanda socker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Tillsätt äggen och det smälta smöret. Rör om till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten.
  7. Låt kladdkakan svalna helt innan du serverar den. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

Chokladbollar

Chokladbollar är en annan populär svensk favorit när det kommer till chokladbakverk. Här är ett enkelt recept på chokladbollar:

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 3 dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe
  • pärlsocker eller kokosflingor att rulla bollarna i

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Blanda socker, havregryn, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  3. Tillsätt det smälta smöret och kaffet. Rör om till en jämn smet.
  4. Forma smeten till små bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokosflingor.
  5. Låt chokladbollarna stå i kylen i minst 30 minuter innan du serverar dem.

Chokladmuffins

Om du är sugen på något lite mer bakat kan du prova att göra chokladmuffins. Här är ett enkelt recept på chokladmuffins:

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna något.
  3. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.
  4. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  5. Tillsätt det smälta smöret och mjölken till äggsmeten. Rör om till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i muffinsformar.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Muffinsarna ska vara genomgräddade.
  8. Låt chokladmuffinsarna svalna helt innan du serverar dem.

Med dessa recept kan du enkelt bjuda på läckra kladdkakor, chokladbollar och chokladmuffins till fikat eller som efterrätt. Prova gärna att variera recepten genom att tillsätta exempelvis hackad choklad, nötter eller bär för att få ännu mer smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *